Roti Pisang Tepung Buckwheat : Banana Buckwheat Flour

photo 1 photo 2-2

Bahan-bahan Kering:-

  • 1 cawan tepung buckwheat
  • 1 sudu besar flax seed (jika mahu)
  • ½ sudu kecil vanila
  • 2 biji buah pelaga (dibuang kulit dan bijinya ditumbuk)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • ½ sudu kecil serbuk penaik
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk stevia

Bahan-bahan Basah:-

  • 2 biji telur, dipukul hingga kembang
  • 2 1/2 sudu besar minyak kelapa sawit
  • 3 biji pisang masak ranum, dilenyek
  • 3 sudu besar air
  • 1/2 cawan cip coklat
  • 1/2 cawan kismis

Cara-cara:-

Panaskan oven sehingga 176 darjah C.

Dalam mangkuk saiz besar, satukan bahan kering.

Dalam mangkuk berasingan, satukan bahan basah.

Satukan bahan basah ke dalam mangkuk bahan kering.

Bakar selama 30 minit atau periksa dengan lidi sama ada sudah siap masak. Sejukkan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s